In Nieuws

Update: Het is definitief: de Wet DBA wordt vervangen. De modelovereenkomst uit de Wet DBA wordt vervangen door een opdrachtgeversverklaring. Opdrachtgevers kunnen de verklaring invullen via het internet. Deze verklaring wordt vooraf online via een webmodule ingevuld. Hiermee worden de modelcontracten in de Wet DBA vervangen.

De opdrachtgever blijft verantwoordelijk. Zij moet beoordelen en bewaken dat een zelfstandige ook echt als een zelfstandige werkt en onderneemt. Het is nog niet bekend welke sancties kunnen volgen. Het idee van deze verklaring is niet geheel onverwacht. Opdrachtgevers moeten nu al controleren of ZZP’ers bijvoorbeeld een KvK inschrijving hebben. Opdrachtgevers kunnen in een webmodule vragen over de arbeidsrelatie beantwoorden. In de module worden er vragen gesteld aan de opdrachtgever en over de aard van de werkzaamheden.

ZZP’ers die een uurtarief hanteren van minimaal 75 euro per uur en niet-regulier werk verrichten of korter dan een jaar aan de slag zijn bij een opdrachtgever, hoeven zich geen zorgen te maken. Zij zijn namelijk automatisch gevrijwaard van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.

Verder zou het kabinet en minimumtarief voor ZZP’ers willen invoeren. Iemand die voor een lager tarief werkt wordt dan niet meer gezien als zelfstandige. Het tarief zou tussen de € 15,- en € 18,- per uur komen te liggen. Hiermee wilt het kabinet situaties tegengaan waarbij bijvoorbeeld schoonmakers tegen een bodemtarief als ZZP’er worden ingehuurd. In die situatie hoeft de werkgever dan geen vakantiegeld en sociale premies af te dragen. Via een payroll-constructies gaat de regel gelden dat men hetzelfde moet verdienen als werknemers die in dienst zijn van het bedrijf.

Opdrachtgevers en ZZP’ers krijgen de tijd om aan de nieuwe regels te wennen. De belastingdienst zal in het eerste jaar na invoering terughoudend zijn met controles en niet meteen boetes uitdelen.

Start typing and press Enter to search