In Nieuws

In het principeakkoord over de pensioenhervormingen staat dat de Rijksoverheid straks wil dat alle zelfstandigen verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid.

De Sociaal Economische Raad (SER) en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteerden woensdag het principeakkoord over het nieuwe pensioenstelsel, waarover vakbonden en werkgeversorganisaties volgende week stemmen. In het akkoord staat dat zzp’ers verplicht worden een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Volgens de vakbonden, PvdA en GroenLinks voeren zzp’ers een oneerlijke concurrentiestrijd met werknemers. Zij zijn voor werkgevers of opdrachtgevers een stuk goedkoper, omdat ze geen premies hoeven af te dragen voor hun pensioen en verzekering.

Nog niet duidelijk
In het voorstel staat dat er misschien wel een opt-out komt voor zzp’ers die kunnen aantonen dat ze zich op een andere manier verzekerd hebben tegen arbeidsongeschiktheid. Hoe de verplichte AOV er echter uit komt te zien, en of hij er echt komt, is nog niet duidelijk.

Het kabinet heeft sociale partners gevraagd om in overleg met zelfstandigenorganisaties voor de zomer van 2020 met een concreet voorstel te komen voor deze verzekering.

Ingangsdatum nieuwe pensioenregels
Het principeakkoord wordt definitief als alle partners (werkgevers, vakbonden en kabinet) akkoord gaan. Als dit gebeurt, maakt het kabinet een wetsvoorstel om de pensioenwet aan te passen. Als de Tweede Kamer en de Eerste Kamer hiermee instemmen, gaat de nieuwe pensioenwet in. Dan moeten pensioenfondsen en verzekeraars hun (administratie)systemen aanpassen. De verwachting is dat de nieuwe regels voor pensioen gaan gelden vanaf 1 januari 2022 en voor de AOW per 1 januari 2020.

Meer lezen? Kijk op de website van Rijksoverheid: Principeakkoord: een toekomstbesteding pensioenstelsel.

Start typing and press Enter to search