In Nieuws

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft sinds de invoering van de AVG 20.000 privacy klachten ontvangen. Dat meldt de toezichthouder vrijdag op zijn website.

De AP houdt toezicht op de naleving van de AVG. De nieuwe wet heeft geleid tot een toestroom van vragen, klachten en datalekmeldingen bij de toezichthouder. Het afgelopen jaar hebben 27.000 mensen de AP telefonisch benaderd over de privacywet. In 2017 waren dat nog 9.500 mensen. Daarnaast ontving de AP in 2018 ruim 11.000 klachten over vermoedelijke privacy schendingen. Tot en met mei dit jaar waren dat er nog eens 9.000.

Toename datalekmeldingen
Ook het aantal datalekmeldingen is enorm toegenomen. De AP ontving in 2018 bijna 21.000 datalekmeldingen (2017: 10.009). Op 1 mei 2019 stond de teller op bijna 8.000 meldingen. Bedrijven zijn al sinds 1 januari 2016 verplicht datalekken door te geven aan de AP. Ook konden burgers al langer klachten over mogelijke privacy schendingen doorgeven. Dat het er nu meer zijn geworden kan mogelijk komen omdat er meer bekendheid is over privacyrechten.

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet toe op de naleving van de AVG. De waakhond heeft onder meer de bevoegdheid om boetes uit te delen als na onderzoek blijkt dat een bedrijf of organisatie zich niet aan de privacyregels heeft gehouden.

AVG Consultancy van Prodicom
De AVG heeft grote gevolgen voor de inrichting van jouw bedrijfsprocessen en de veiligheid van (ICT)-systemen. Prodicom begeleidt organisaties om op systematische manier aan de AVG wetgeving te voldoen.
Lees hier meer over AVG Consultancy van Prodicom.

 

Start typing and press Enter to search